Otse põhisisu juurde

Kuuma päikese eest merre sukeldun ma...

Meie varasemates postitustes on juttu olnud minu uuest töökohast pärlilaeval ning see on palju küsimusi tekitanud, seega otsustasin mõne sõnaga sellest tööst lähemalt rääkida.

Päris nii nagu Karl Madise "Pärlipüüdja" laulus mu töö muidugi välja ei näe. Õigemini pärlipüüdmisega ei ole see kuidagi seotud. Selles protsessis on küll võimalik osaleda, aga hooaeg on juulis ja augustis ning selle ajani ma siia vist tööle jääda ei plaani.

Meie töökoht asub Põhja-Kimberleys, umbes 600 lennukilomeetrit Darwinist, täiesti asustamata maal. See maa kuulub aborigeenidele ja pärlifirma rendib nende käest maad, õigemini küll vett, merelahtesid ja rannikuala, kus pärlid kasvavad. Kuna vee temperatuur on wet seasoni ajal konstantselt 30-31 kraadi, võite isegi ette kujutada, milline soodne elukeskkond see kõikvõimalikele molluskitele, parasiitidele, bakteritele ja vetikatele on. Minu tööülesandeks praegusel hooajal on pärlikarpide puhastamine.

Pärlikarbid kasvavad restides, mis ripuvad poiliini küljes umbes 2 meetri sügavusel. Kõik karbid tuleb ära puhastada kord 2 nädala jooksul. Selleks kasutame me paate, mille ühes pardas asuvad vintsid ning keset alust asetseb puhastusmasin.

Paadi meeskond koosneb kolmest inimesest: üks meeskonnaliige tõmbab resti merest välja ja asetab selle masinasse. Kaks meest puhastavad karbid nendest parasiitidest, mida masin eemaldada ei suutnud ning lasevad resti merre tagasi.
Meie farmis tegutseb umbes 10-12 paadi meeskonda.

Töö ise ei ole sugugi kerge, sest oled hommikust õhtuni märg ja pidevalt puutud kokku kõikvõimalike erinevat liiki floora-faunaga. Näiteks oma esimesel tööpäeval ei kandnud ma randmekaitseid, sest ei olnud veel veendunud nende vajalikkuses. Kui olin esimesed pärlirestid veest välja tõmmanud, sain tuttavaks fireweediga. See on selline vetikas, mis on kõrvenägesest umbes 10 korda tugevama kõrvetamisvõimega. Mu käed olid hetkega ville täis ja need jäid sinna viieks päevaks. Kui käte peal olevatest villidest lahti sain, tekkisid uued jalgadele, siis varvastele ja nii edasi.

Vanemad kolleegid muidugi väitsid, et nahk harjub selle kõigega ja siis pole enam nii hull. Esimene nädal igatahes oli. Hiljem läks tõepoolest lihtsamaks, sest oskasin juba erinevate ohtude eest hoiduda.

Neljast uuest mehest, kes minuga samal nädalal laevale tulid, lahkusid kaks pärast esimest nädalat. Tervis ja närvid ei pidanud vastu.
Hoolimata sellest, et tegemist raske füüsilise, märja ja haisva tööga, naudin ma seda. Ümberringi on imeilus loodus, riffhaid, kes meil juba nagu koduloomade eest on ja keda me lõuna ajal söödame, ja sinine meri.
Olen mõelnud, et paljud inimesed oleksid nõus selle eest maksma, et mõned päevad sellistes kaunites kohtades veeta.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvor...

Tai puuviljade valikust: rambutanid, mangustanid ja muud pudulojused

Eraldi peatüki otsustasin pühendada Tai puuviljadele, sest need väärivad kajastamist. Keskmiselt värskete puuviljade turult võib leida muuhulgas ka selliseid Eestis tuntud puuvilju nagu: banaan, arbuus, mango, kiivi, papaia, ananass, mandariin, pomelo,viinamari, õun (viimased tunduvad neil sisse imporditud, sest igal pool, kus õunu müüakse, on nad sellistes ümbristes ja karpides nagu oleks kuskilt mujalt sisse toodud). Need teada tuntud puuviljad moodustavad kõigest valikust heal juhul ühe kolmandiku. Ülejäänud on: rambutanid,mangustanid, longanid, duurianid, guajaavid, noinad, lam-jaid, Tai kiivid ja muud taolised puuviljad, mida me nägime esimest korda elus. Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Reisi alguses eksperimenteerisime puuviljadega päris tihti, ostsime seda ja toda, kolmandat ja neljandat, kulutades puuviljade peale (mis meeste meelest pole mingi toit!) sajad bahtid. Kui hotelli jõudsime ja puuviljad ära maitsesime, veendusime, et jääme siiski klassikaliste puuviljade ...

Tutvumine maailma suurimate roomajatega

Siiani olime soolavee krokodille (Crocodylus porosus) näinud vaid muuseumis topise ning looduspargis akvaariumisse pistetud kujul. Kolmapäeval otsustasime nende kurikuulsate elukatega lähemalt tutvuda ja sõitsime Darwinist välja Adelaide Riverile. Seal pakub mitu erinevat ettevõtet niinimetatud hüppavate krokodillide kruiise. Turistikas küll, aga tundus parim viis nende olendite nägemiseks vabas looduses. Soolavee krokodillid on maailma suurimad roomajad. Isasloomad võivad kasvada rohkem, kui 6 meetri pikkuseks ning kaaluda üle 1200 kg. Suurim mõõdetud emasloom on 4,2 meetri pikkune. Soolavee krokodillide populatsioon on küll ohustatud või ka juba hävinud Kagu-Aasia riikides ja Indias, kuid Põhja-Austraalia ja Paapua Uus- Guinea aladel see liik ohustatud ei ole.  Oletatavasti elab Austraalia rannikualal, Broomeist kuni Queenslandini enam kui 100 000 täiskasvanud isendit. Wet seasoni ehk vihmaperioodil liiguvad krokodillid jõgesid ja ojasid mööda sisemaale ja neid võib kohata mer...