Otse põhisisu juurde

Kambodžas pakutav sealiha võib osutuda millekski muuks!

Head sõbrad,

Kirjutan Teile pärast rikkalikku õhtusööki, geograafiliselt asun kirjutamise hetkel Kambodža pealinnas Phnom Penhis. Pöördumise Teie poole ajendas minu tänane õhtusöök. 
Mõistatasime siin kahe peaga, mida ma täna õhtuks sõin. 
Mõistatasime korra ja kaks, kolm...aga ei suutnud välja nuputada. 
Pärast kultuurirohket päevakava läksime õnge "Happy Hour" sildi peale, mis lubas 0,5dollarilist õlut kella 16-19 ning maandasime oma rasked taguotsad sellesse jõeäärsesse tsiliviliseeritud pubisse.  

Tellisime õlle kõrvale ühtlasi ka õhtusöögid. Andres võttis kala ja kuskusi. Mina tellisin "Special" rubriigist kartuli koos sealiha-parmesani ja juurikatega.
Viimast toidupoolist maitstes selgus, et tegemist polnud sugugi sealihaga. 
Liha oli valge, pehme, meenutas linnu oma, kuid maitses nagu lamba-või kitseliha. 
Maitses tugevalt kasuka järele. 

Küsisin teenindaja käest, et vabandust, keda ma söön?
"Siga, kindlasti siga," veenis ta mind oma kaval-läikivate silmadega. 
"Äkki siiski on tegemist lamba või kitsega?" küsisin mina.
"Ei, lambaliha me ei paku üldse, sest see on kõige kallim liha Kambodžas."

"Raisk, see pole ju mingi siga," andsin ma Andresele tükikese maitsta. 
"Pole jah," vaatas Andres mind kahtlase pilguga.

Kuna asja eest oli makstud ja liha oli eksootilise maitsega, otsustasin halvad mõtted liha päritolu kohta eemale peletada ning praad lõpuni süüa. 
Järelmaitse oli väga tugev. 
Isegi võiks öelda, et ebameeldiv. Võõras. Pole sellist maitset kunagi suus tundnud. Isegi magus šokolaad ei võtnud seda maitset suust.

Andres pakkus, et tegemist võis olla tapiiri, opossumi või kassi lihaga. 
Mida pakute teie, kallid sõbrad?

Kommentaarid

  1. Kuigi kipun ikkagi arvama, et eks ta mingi ebatraditsiooniline liha meie mõistes oli. Sealiha sai otsa, siis võeti tagaõuest esimene ettejuhtuv loom rajalt maha:)

    VastaKustuta
  2. Ebatavalisematest lihadest süüakse Kambodžas konna- ja kilpkonnaliha ning mitmesuguseid putukaid (tarantlid, sipelgad), ütleb Wikipedia. Palju süüakse igasugust kala, ka delfiiniliha.

    VastaKustuta
  3. Oleks võinud lasta teenindajal defineerida nende "sealiha" mõistet ... :D

    Meie jaoks on siga ilus roosa elukas farmides (keda jõuludeks nuumatakse), nende jaoks ..... kes teab!

    VastaKustuta
  4. Ma sõin postituse lugemise ajal shokolaadi ja hakkas veidi paha... Kusjuures pakkumine, et ehk on siga nende jaoks midagi muud, on isegi asjalik... Nt metssiga või muu vorm?

    Hetkel ma kahetsen seda shokolaadisöömise asja.

    Tr.

    VastaKustuta
  5. Ma ei teagi, oli see vana kits või vana kass või mõni muu vana või oli hoopis meil mittesöödava looma hulka kuuluva looma liha..aga olen vaikselt sellest üle saanud, sest siin süüakse kõike, mis liigub ja vähekegi toiteväärtust omab. Ja kui see isegi oligi kass, siis vähemalt oli hea paneering liha ümber, kaste oli ka maitsev..

    Andres veel ütles, et üheksakümnendate alguses, kui Eestis rasked ajad olid ning liha lukskaup oli, võis ka Tartu turu putkast koera-või kassilihaga burksi leida :D
    Meil algkoolis pakuti ka igati kahtlast kraami hernesupis..

    Aga kindel ma saan olla, et see ei olnud rotiliha, rotil polevat nii palju söödavat liha!
    Tundub, et organism on ka igasuguse kahtlase Aasia kraamiga kohastunud ning pole seks puhuks rivist välja löönud.
    Teilegi häid maitseelamusi sinna pehme valge lume maale :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvorog (творог on

Põnnidega telkimise kogemusest

Mul paluti väga intrigeerival teemal kirjutada ehk mida me sööme, aga ma kogun veidi julgust ja inspiratsiooni, kuidas sellest võimalikult poliitkorrektselt kirjutada. Nõnda, et inimestele kirjutis taimetoidulisuse propageerimisena ei tunduks, samas ise ei taha ka väga üksikasjadesse laskuda, sest inimestel on kombeks uurida ajuvabasid ja asjasse mitte puutuvaid asju stiilis, kust sa oma valku saad ja kas võtad B12 vitamiine lisandina.  Aga sellest kõigest äkki järgmises postituses? Või kui mind juba sissejuhatuses kividega loopima hakatakse, siis võib-olla jätan selle teema enda tervise huvides kajastamata. Nagu tead voodielust kirjutamisega. Kõik teavad, et see toimub, aga üksikasjadesse ei tahaks pühendatud olla.  Praegu tahaks rääkida kiire loo meie aastavahetusest. Algas see seiklus pastaka keerutusega. Istusin ilusal päikesepaistelisel päeval, vaatasin kaugusesse ja siis tuli välkmõte - et läheks õige aastavahetuseks kogu perega telkima! Helistasin Andresele. See on ju s

Beebi Daniel passipiltide seeria