Otse põhisisu juurde

Pisut pärlitest


Paspaley pärlifirma kasutab pärlite tootmiseks kahte erinevat meetodit: looduslikku ja kunstlikku. 

Looduslike pärlite saamiseks töötavad 3-4 kuul aastast pärlisukeldujad. Nende ülesandeks on korjata merepõhjast, umbes 10-20 meetri sügavuselt, looduslikke noori pärlikarpe. 

Need karbid transporditakse hiljem pärlifarmidesse ja kasvatatkse suureks. Looduslike pärlikarpide eelis on nende vastupidavus ja nendest tulevad ilusamad pärlid, mis on ka väärtuslikumad.  

Pärlisukeldujad töötavad peamiselt 80 miili rannal, mis asub Lääne-Austraalias Broomei ning Port Hedlandi vahelisel alal. See töö on üpriski ohtlik ja peaaegu igal aastal satub mõni sukelduja hai rünnaku ohvriks. Teine meetod on kunstlik pärlikarpide paljundamine. Selleks on loodud spetsiaalne inkubaator ja seal paljundatakse pärlikarpe kunstlikult. Need pärlikarbid suudavad oma 10-12 aastase eluea jooksul toota 3-4 pärlit. 

Karbil kulub ühe pärli valmimiseks 2-3 aastat. Noored karbid elavad spetsiaalsetes restides, mis on kinnitatud rannikulähedases meres asuvatele poiliinidele. Pärlikarpide restid nii öelda ripuvad nööri otsas umbes 2 meetri sügavusel. Lääne-Austraalia põhjaranniku lahtedes on veetemperatuur 28-33 kraadi ja sellises soojas supis elab erakordselt palju planktonit ja hõljumit, millest pärlikarbid toituvad. Samas on soe vesi ka väga soodsaks elukeskkonnaks erinevatele parasiitidele. Seepärast on vajalik karpe puhastada iga 14 päeva järel. 

Tundub lühike aeg, aga selle 2 nädalaga suudab uskumatult suur hulk erinevaid eluvorme karpide ning restide küljes arenema hakata. Igal aastal juunist augustini on harvesti aeg. Sellel ajal korjatakse valminud pärlid ning asendatakse uute pärlihakatistega. Seda tööd teevad firmas eranditult jaapanlased,sest nendel on kõige paremad meetodid ning perekondade siseselt edasi antud kogemus. Pärlite eemaldamine karpidest toimub spetsiaalsetel laevadel, kuhu on rajatud laborid. Igal tehnikul on oma kindlad pärlikarpide liinid, mille eest nad vastutavad. 

Selleks, et pärl karbist kätte saada karpi vigastamata, on vaja karp ettevaatlikult avada ja spetsiaalsete, kirurgitööriistu meenutavate instrumentidega, pärl oma pesast välja libistada. Kui karp on piisavalt noor, et veel pärle toota, asendatakse pärl väikese pärlikarbi tükikesega. Karp tunneb, et temas on võõrkeha ning hakkab selle ümber kaitsekihti ehitama. Nii tekkivad pärlid ka looduslikult. 

Siis on selleks võõrkehaks tavaliselt pärlikarbi huulte küljest karbi sisse sattunud tükike liivatera või korallitükk. Pärl võib saavutada kuni 3sentimeetrise läbimõõdu ja omada kõikvõimalikke erinevaid kujusid ning värve. Enamik pärle on siiski klassikaliselt valged. 

Paspaley firma peakontoris asub pärl, mida nimetatakse Paspaley pärliks ja mille kohta Nick Paspaley (firma rajaja) on öelnud, et sellist teist inimkond tõenäoliselt enam kunagi ei näe. See on 2,5 cm läbimõõduga, pool pärli on valge ning pool roosa ning selle kuju on ideaalselt ümmargune. Kui teemanti või rubiini lihvitakse, et talle perfektne kuju ja läige anda, siis pärlitega seda teha ei saa. Pärl on ja jääb täpselt selliseks nagu ta merest leitakse.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvorog (творог on

Põnnidega telkimise kogemusest

Mul paluti väga intrigeerival teemal kirjutada ehk mida me sööme, aga ma kogun veidi julgust ja inspiratsiooni, kuidas sellest võimalikult poliitkorrektselt kirjutada. Nõnda, et inimestele kirjutis taimetoidulisuse propageerimisena ei tunduks, samas ise ei taha ka väga üksikasjadesse laskuda, sest inimestel on kombeks uurida ajuvabasid ja asjasse mitte puutuvaid asju stiilis, kust sa oma valku saad ja kas võtad B12 vitamiine lisandina.  Aga sellest kõigest äkki järgmises postituses? Või kui mind juba sissejuhatuses kividega loopima hakatakse, siis võib-olla jätan selle teema enda tervise huvides kajastamata. Nagu tead voodielust kirjutamisega. Kõik teavad, et see toimub, aga üksikasjadesse ei tahaks pühendatud olla.  Praegu tahaks rääkida kiire loo meie aastavahetusest. Algas see seiklus pastaka keerutusega. Istusin ilusal päikesepaistelisel päeval, vaatasin kaugusesse ja siis tuli välkmõte - et läheks õige aastavahetuseks kogu perega telkima! Helistasin Andresele. See on ju s

Millised me, eestlased, oleme?

Mul on raamaturiiulis igasugu huvitavaid raamatuid, mille lugemiseks pole siiani aega jagunud ja millest moodustasin suure kuhja oma öökapile - enne riiulisse tagasi ei pane, kui läbi loetud! Nende hulgas oli ka üsna õhukese konsistentsiga Karl Ernst von Baeri 200 aasta tagune doktoritöö.  Kas kaasaegne põlvkond teab ikka, kes oli  Karl Ernst von Baer? Kui  temaga  midagi muud  seonduvat pähe ei tule, siis võiks vähemalt kahekroonist  mäletada . Kahe krooni eest Eesti krooni lõpuajal enam midagi ei saanud, aga vähemalt on enamvähem meeles, milline tüüp kupüüri peal ilutses. Tark mees omal alal (loodusteadused), kuigi tema Tartu Ülikooli doktoritööd lugedes hakkasin mõtlema, et nii subjektiivse ning ametliku uurimuseta põhineva doktoritöö suudaksin isegi mina mõne õhtuga valmis kirjutada.  Andke ainult teema!  Baeri uurimusteemaks oli eestlaste endeemilised haigused , sealhulgas kirjeldas autor ka Eesti rahvale iseloomulikku kehaehitust, kultuuri, kliimat ja kombeid. Töö oli tr