Otse põhisisu juurde

Perth vs Melbourne

Olles elanud maailma paremuselt 1. ja 8. linnas (2011. aasta The Economisti andmetel) võib saadud kogemuste põhjal väikesi üldistusi teha:
  • Melbourne'i ühistransport ja infrastruktuur on tunduvalt parem ja arenenum, kui Perthis. (Viimaste aegade uudised ütlevad, et Perthi infrastruktuuri pumbatakse lähiaastatel mitmeid miljoneid dollareid)
  • Hoolimata sellest, et Perth on kolm korda väiksem kui Melbourne, on Perthis hullemad ummikud (liiklus on kehvemini reguleeritud).
  • Melbourne'i elanikud-kodanikud-residendid on minu isikliku kogemuse kohaselt vabameelsemad ja avatumad (eelkõige mõtlen siin austraallasi ja pikaajalisi residente) ning ka sallivamad.
  • Perth ja Melbourne on võrdväärsed multikultuursuse poolest (ei jõua ära lugeda, kui mitu erinevat maailma keelt ühe bussisõidu jooksul kuulda võid). 
  • Melbourne'is on halvem kliima (tegelikult ei tea austraallased midagi halvast kliimast!!), samal ajal kui Perthis on peaaegu aasta läbi päikesepaisteline ja soe (rohkem vahemerelise kliima moodi).
  • Perthis on kõrgemad palgad, aga see-eest kõiksugused värsked asjad(puu-ja juurviljad), riided ja transport on kallimad kui Melbourne'is. 
  • Perthist saab odavamalt ja kiiremini Aasiasse. 
  • Melbourne'ist saab kiiremini ja odavamalt Ameerikatesse. 
  • Melbourne'is toimub rohkem kontserte jms üritusi.
  • Ahjaa! Peaaegu oleksin unustanud. Melbourne'is on rohkem possumeid kui Perthis.  
  • Mõlema linna probleemseks kohaks on magevesi. 
  • Mõlemad linnad on mõnusad rohelised ja parke on väga palju :) Ja golfiväljakuid on mõlema linna igal linnaosal vähemalt üks.

Kommentaarid

  1. Aga kumb linn sulle siis rohkem meeldib?

    VastaKustuta
  2. Ma olen igasti Melbsi poolt, kliima mind ei kõiguta. Ilmselt jätan PErthi vähemalt sel aastal vahele.

    VastaKustuta
  3. Nagu meil eilse koogi-tee-vestluse käigus selgus, siis see milline linn sulle hingelähedaseks ja armasaks kujuneb, see kõik oleneb juhuste kokkulangemistest ja muudest suvalistest minust mitte olenevatest faktoritest.

    Austraalia linnasid omavahel võrrelda on üldse patt, sest suuremas osas on kõikide linnade tase üsna ühtlane ja võrdväärne.

    Melbourne on muidugi minu lemmik, aga Perth on ju ka väga vinge linn, kus elada!

    Mulle meenub seoses Austraalia linnade omavahelise rivaalitsemisega üks seik Melbourne ajast. Küsisin töökaaslase käest, et kas ta on kunagi Sydneys käinud ja mis arvab sellest. 23aastane tütarlaps, kes on terve elu Melbsis elanud tegi selle peale suured silmad ja ütles, et tema küll SELLESSE linna kunagi ei lähe, sest tema olevat kuulnud teiste käest, et Sydney on vastik busy ja kiire elutempoga, ja elavad seal ainult ebaviisakad inimesed, kes tahavad sind koguaeg petta. Tema väitis, et Melbournes elavad ikka lahedad vabameelsed ja elunautivad inimesed, kes väärtustavad suhteid ja tervist ja Sydneys on kõik raha peal väljas.

    VastaKustuta
  4. Mulle Sydney küll meeldis! Elamise koha pealt suurt võrrelda ei oska, sest Perthis ja Sydneys oleme ainult külas käinud ja pikemalt vaid Melbournis peatunud, aga Sydneys oli ilus olla, see linn võlus ainsana hetkega ära. Kui peaksin praegu valima, kuhu minna, läheksin Sydneysse.

    Marilyn

    VastaKustuta
  5. Ma olen ka kuulnud, et Sydney elanikele ei meeldi Melbs ja vastupidi, eks rivaalide asi:D
    Sydneys peaks ära käima, enamasti öeldakse, et see vastikult busy ja seega liiga ebameeldiv... Ma juba praegu arvan, et mulle Sydney meeldib!:)

    VastaKustuta
  6. Me keerutasime tantsu just elutoas (nagu vanad rocknrolli peerud) ja joome parasjagu šampust, et tähistada minu laupäevast ja pühapäevast tööpäeva ja esmaspäevast, teisipäevast, kolmapäevast, neljapäevast, reedest ja jälle laupäevast, pühapäevast ja esmaspäevast...otsustasime klaasikese taga, et meile kurat meeldib Austraalias elada!

    Sest isegi kaks nädalat puhkepäevadeta töötades suudad elust mõnu ja rõõmu tunda ning nii lihtne on hingata, sest ümberringi on nii palju rahuolevaid ja õnnelikke inimesi.

    Ja Sydneysse läheme pärast Filipiinide puhkust. Kunagi jaanuaris äkki?

    VastaKustuta
  7. Eks ole jah lõpuks igaühele enda mätta otsast ja kogemuste põhjal kujuneb arvamus. Kahjuks/õnneks on sõbrad oma arvamustega alati kohal. Mulle on praeguseks kõige südamelähedasem Sydeny, kuid ma olin seal vaid 4 päeva. Raske võrrelda niimoodi, aga Sydney avarus ja rohelisus meeldis mulle rohkem kui Melbsi transport.

    VastaKustuta
  8. Me käime ka Sydneys ära, siis oskan rohkem kommenteerida ja võrrelda :) Kuigi nelja-viiepäevase visiidi jooksul nagu nii mingit head ülevaadet linnast nagu nii ei saa.

    See on ikka hea, et tänapäeval saab oma elukohta valida ja me elame sellise liikumisvabadusega maailmas, mitte ei pea pärast kooli kellegi saatekirjaga kuskile kolima ja seal 15 aastat töötama :D Aga tänapäeval on liiga palju võimalusi ja valikuid, paljud noored põevad rahutute jalgade sündroomi. Õnneks see pidi vanusega taanduma.

    VastaKustuta
  9. Ma loodan, et see sündroom vanusega ei taandu, vaid lihtsalt eelistuseda muutuvad. Siiralt! Ma enam küll ei kujute end ette 15+ aastat ühes kohas elada ja töötada, kuid head plaanid kipuvad alati tuksi minema, Austraalia näitel.!

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvorog (творог on

Põnnidega telkimise kogemusest

Mul paluti väga intrigeerival teemal kirjutada ehk mida me sööme, aga ma kogun veidi julgust ja inspiratsiooni, kuidas sellest võimalikult poliitkorrektselt kirjutada. Nõnda, et inimestele kirjutis taimetoidulisuse propageerimisena ei tunduks, samas ise ei taha ka väga üksikasjadesse laskuda, sest inimestel on kombeks uurida ajuvabasid ja asjasse mitte puutuvaid asju stiilis, kust sa oma valku saad ja kas võtad B12 vitamiine lisandina.  Aga sellest kõigest äkki järgmises postituses? Või kui mind juba sissejuhatuses kividega loopima hakatakse, siis võib-olla jätan selle teema enda tervise huvides kajastamata. Nagu tead voodielust kirjutamisega. Kõik teavad, et see toimub, aga üksikasjadesse ei tahaks pühendatud olla.  Praegu tahaks rääkida kiire loo meie aastavahetusest. Algas see seiklus pastaka keerutusega. Istusin ilusal päikesepaistelisel päeval, vaatasin kaugusesse ja siis tuli välkmõte - et läheks õige aastavahetuseks kogu perega telkima! Helistasin Andresele. See on ju s

Beebi Daniel passipiltide seeria