Otse põhisisu juurde

Meie esimene Pad Thai


Sööme palju värskeid ja kuumtöödeldud juurvilju, värskeid köögivilju, mereande, kana, punast liha, pähkleid, piimatooteid, kala, puuvilju, tofut, kodujuuuuuuuustu, tatart, lisame toitudele rohkelt soja ja Aasia maitseaineid, mida varem pelgasime. Nii palju, kui võimalik, väldime kartulit, pastat ja riisi.

Täna mõtlesime, et õhtul võiks Pad Thaid teha. See on selline kindla peale minek. Suht raske on halba Pad Thaid teha. 
Minu "kodukassile" on Tai toidud eriti hingelähedased. 

Rahva seas austatud degustaator härra Saar tunnistas Viktoria valmistatud roa söömiskõlbulikuks ja lisas tagasihoidliku hinnangu, et esimene kodukootud Pad Thai kukkus suurepäraselt välja. 

Mida siis vaja?

25 minutit, riisinuudleid, oaidusid (serveerimiseks ja mõned näputäied lisada pannile ka), kana (kana võib asendada mereandide, veiselihaga jms), sibulat, küüslauku, tofut, munasid, tamarindi, maapähkleid, koriandrit, laimi (serveerimiseks), tšillit, soja (või fish sauce) ja tegelikult saab lisada veel banana flower´it, palm sugar´it, lemon grass´i ja öökuninganna õit, kui teil see peaks parasjagu kodus õide puhkema.   

Aga retseptidest mitte kinni pidava inimesena soovitan kõikidel improviseerida koguste, kuumuste, aegade ja muude elementidega :)  
Nii lihtne see ongi. Keeda nuudlid, prae kõik ülejäänu, välja arvatud munad. 
Sega nuudlid ja kõik muu wokipannil kokku, löö sisse paar muna. Prae.
Serveeri laimi, oaidude ja sojaga. Loputa alla külma Austraalia või Saksa õllega. 

Naudingut!

Kommentaarid

  1. Limpsti, tegi keel :P

    Aga isegi parima tahtmise juures ei kujuta ma ette, kuidas sellist hüva rooga siinkandis teha. Ses mõttes, et oki, kana, sibula ja küüslaaugu saan kätte, aga kõik need ´it-id ja muud võõrad sõnad (nagu tamarind) on siinmail sama ettekujutamatud nagu datlipuu Kuressaare lossipargis :)

    Hiinaka isu ajasid aga küll peale, nii et tuleb tavapärase köögiviljade ja kanawokiga leppida - ja peale mõned sinult saadud ideed (idud)!

    VastaKustuta
  2. Austraalias sellise roo valmistamise peale kulub (neljale inimesele) ligikaudu 12 dollarit. Nuudlid maksavad umbes 2-3, Phad Thai maitseained purgis kuskil 2.80 ja muu pudi padi tuleb veel juurde.

    Just lõpetasin telefonikõne sõbrannaga, kes kurtis, et oleks tahtnud ka seda Phad Taid teha, aga ajasin kõiksuguste maitseainetega juhtme kokku. Kui ma lähitulevikus Eestisse tulen, siis pakin suure kohvri Aasia maitseaineid kaasa külakostiks :)

    VastaKustuta
  3. Kui tahtmist on, siis pole väga raske tegelikult siingi teha. Kõige muidugi ei saa, aga tamarindipastat ja värsket sidrunheina liigub küll. Viimasti vägagi regulaarselt saada nt Solarise toidupoest. Ja kui siit ei leia, siis lähiriikidest, nt Soomest, kuhu keegi ikka vahel satub, saab suuremas valikus asju ja tihtipeale odavamaltki :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvor...

Tai puuviljade valikust: rambutanid, mangustanid ja muud pudulojused

Eraldi peatüki otsustasin pühendada Tai puuviljadele, sest need väärivad kajastamist. Keskmiselt värskete puuviljade turult võib leida muuhulgas ka selliseid Eestis tuntud puuvilju nagu: banaan, arbuus, mango, kiivi, papaia, ananass, mandariin, pomelo,viinamari, õun (viimased tunduvad neil sisse imporditud, sest igal pool, kus õunu müüakse, on nad sellistes ümbristes ja karpides nagu oleks kuskilt mujalt sisse toodud). Need teada tuntud puuviljad moodustavad kõigest valikust heal juhul ühe kolmandiku. Ülejäänud on: rambutanid,mangustanid, longanid, duurianid, guajaavid, noinad, lam-jaid, Tai kiivid ja muud taolised puuviljad, mida me nägime esimest korda elus. Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Reisi alguses eksperimenteerisime puuviljadega päris tihti, ostsime seda ja toda, kolmandat ja neljandat, kulutades puuviljade peale (mis meeste meelest pole mingi toit!) sajad bahtid. Kui hotelli jõudsime ja puuviljad ära maitsesime, veendusime, et jääme siiski klassikaliste puuviljade ...

Tutvumine maailma suurimate roomajatega

Siiani olime soolavee krokodille (Crocodylus porosus) näinud vaid muuseumis topise ning looduspargis akvaariumisse pistetud kujul. Kolmapäeval otsustasime nende kurikuulsate elukatega lähemalt tutvuda ja sõitsime Darwinist välja Adelaide Riverile. Seal pakub mitu erinevat ettevõtet niinimetatud hüppavate krokodillide kruiise. Turistikas küll, aga tundus parim viis nende olendite nägemiseks vabas looduses. Soolavee krokodillid on maailma suurimad roomajad. Isasloomad võivad kasvada rohkem, kui 6 meetri pikkuseks ning kaaluda üle 1200 kg. Suurim mõõdetud emasloom on 4,2 meetri pikkune. Soolavee krokodillide populatsioon on küll ohustatud või ka juba hävinud Kagu-Aasia riikides ja Indias, kuid Põhja-Austraalia ja Paapua Uus- Guinea aladel see liik ohustatud ei ole.  Oletatavasti elab Austraalia rannikualal, Broomeist kuni Queenslandini enam kui 100 000 täiskasvanud isendit. Wet seasoni ehk vihmaperioodil liiguvad krokodillid jõgesid ja ojasid mööda sisemaale ja neid võib kohata mer...