Otse põhisisu juurde

Pildikesi meie rikkalikult söögilaualt


Siin pildil on Andrese poolt koju kaasa võetud töö. Esiplaanil juulikuu Nat Geo. Kuigi vahepeal tungisid, pressisid, surusid "teisejärgulised" asjad ellu liiga intensiivselt, siis praeguseks hetkeks oleme suutnud leida püsiva normaalsuse. 

Tema teeb ületunde sel ajal, kui ma olen (laupäeviti) tööl. 


Ikea bread mixist tehtud must teraleib. Maitses ülihästi ja sobib minutaolistele kokkadele, kel vähe aega, kuid SIISKI palju tahtmist. Ostad bread mixi lähimast Ikea toidupoest, toimetad selle koju, teed pakendi otsast lahti, valad sooja (oma kehatemperatuurist veidi kõrgemat) 600 ml vett otse pakendisse, raputad seda 45 sekundit, valad segu vormi, lased kupatusel ahjuväliselt kerkida, küpsetad umbes tund aega. Toimib! 


Meie peremenüüs on juba pohmaka-peojärgse päeva piduroog Omelette A La Sepu, mille mu  abikaasa on leiutanud ja pärast mitmeid eksimusi, katsetamisi parajaks ja ülivingeks roaks timminud. Andres on sellega mind juba mitu aastat hellitanud :)

Nüüd oli minu kord midagi leiutada. Tegin toorjuustukoogi maasikate, eripärase mascarpone kihi, mandlilaastudega. Põhimõtteliselt segasin täiesti suvalised kogused suvalisi asju kokku, lasin küpseda ja käkil öö läbi külmikus seista. Nime pole veel välja mõelnud, aga nii heale koogikäkile peab mingi suursugune nimi tulema! 

Söögitegemine on ikka uskumatult loominguline tegevus. 

Selle manustamine pakub muidugi suuremat naudingut. Kuigi see protsess on üsna füüsiline. 

Oh, need pühapäevad, hea ilma ja linnulauluga, sooja päikesega! Istume terrassil ja sööme hommikust. Räägime maailmast, tunnetest, ideedest, plaanidest, filmidest...tunde!


Ma ei tea, kas see on kuidagi seotud vanusega või kliimaga, äkki hormoonidega, aga järjest rohkem, tugevamalt ja tihemini avastan ennast mõtlemast: appi, ma ootan, et see töönädal saaks läbi, aga kurat võtaks, see on ju üks nädal minu elust?! 

Elust, mis saab ükskord otsa. 
Tõesti, kas ma tahan kiiremini oma elu ära elada? 
Palun-palun. EI. EI. (MUNA.MUNA.)  

Kommentaarid

  1. See koogikatsetus näeb nii isuäratav välja. Anna siis teada, mis nime panid ja mis maitse oli ja mis võiks olla umbkaudne retsept :)

    Teie pühapäevi kadestan - ei, mitte aja võtmise pärast, vaid terrassil istumise. Siin seda luksust eriti ei ole - kaks-kolm korda aastas ehk. Ilm, teadagi... Aga pühapäeva hommikud on tõesti maailmaparimad :)

    VastaKustuta
  2. Aeg, koht ja muud asjaolud pole tähtsad, tähtis on kalli-sooja-hea inimese lähedal olemine, eksju!? Soe inimene käeulatuses teeb ka pahura ja vihmase sinise esmaspäeva eriliseks päevaks.

    Nimeks on Viki-hea-tuju-kook! Kui järgmine kord seda teen, siis jagan sinuga retsepti :) Kuigi kõige parem oleks seda sinu meile külla tulemise puhul küpsetada!

    VastaKustuta
  3. See lisandub nüüd eelmisele 100-le põhjusele, miks tuleb külla tulla :) Eks ma pean Jackile rääkima, et ühel päeval on tal ehk lootust oma Austraalia liigikaaslast näha (st külastada või külla vastu võtta). Austraalia on endiselt plaanides - one Day! :)

    VastaKustuta

Postita kommentaar

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvor...

Tai puuviljade valikust: rambutanid, mangustanid ja muud pudulojused

Eraldi peatüki otsustasin pühendada Tai puuviljadele, sest need väärivad kajastamist. Keskmiselt värskete puuviljade turult võib leida muuhulgas ka selliseid Eestis tuntud puuvilju nagu: banaan, arbuus, mango, kiivi, papaia, ananass, mandariin, pomelo,viinamari, õun (viimased tunduvad neil sisse imporditud, sest igal pool, kus õunu müüakse, on nad sellistes ümbristes ja karpides nagu oleks kuskilt mujalt sisse toodud). Need teada tuntud puuviljad moodustavad kõigest valikust heal juhul ühe kolmandiku. Ülejäänud on: rambutanid,mangustanid, longanid, duurianid, guajaavid, noinad, lam-jaid, Tai kiivid ja muud taolised puuviljad, mida me nägime esimest korda elus. Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Reisi alguses eksperimenteerisime puuviljadega päris tihti, ostsime seda ja toda, kolmandat ja neljandat, kulutades puuviljade peale (mis meeste meelest pole mingi toit!) sajad bahtid. Kui hotelli jõudsime ja puuviljad ära maitsesime, veendusime, et jääme siiski klassikaliste puuviljade ...

Tutvumine maailma suurimate roomajatega

Siiani olime soolavee krokodille (Crocodylus porosus) näinud vaid muuseumis topise ning looduspargis akvaariumisse pistetud kujul. Kolmapäeval otsustasime nende kurikuulsate elukatega lähemalt tutvuda ja sõitsime Darwinist välja Adelaide Riverile. Seal pakub mitu erinevat ettevõtet niinimetatud hüppavate krokodillide kruiise. Turistikas küll, aga tundus parim viis nende olendite nägemiseks vabas looduses. Soolavee krokodillid on maailma suurimad roomajad. Isasloomad võivad kasvada rohkem, kui 6 meetri pikkuseks ning kaaluda üle 1200 kg. Suurim mõõdetud emasloom on 4,2 meetri pikkune. Soolavee krokodillide populatsioon on küll ohustatud või ka juba hävinud Kagu-Aasia riikides ja Indias, kuid Põhja-Austraalia ja Paapua Uus- Guinea aladel see liik ohustatud ei ole.  Oletatavasti elab Austraalia rannikualal, Broomeist kuni Queenslandini enam kui 100 000 täiskasvanud isendit. Wet seasoni ehk vihmaperioodil liiguvad krokodillid jõgesid ja ojasid mööda sisemaale ja neid võib kohata mer...