Otse põhisisu juurde

Duell köögis

Ma tean, et see blogi kaldub rohkem maitseelamusi vahendama, kuid muud liiki elamusi, kuid ma luban ennast lähinädalatel parandada ja sügavamatest teemadest kirjutada. Peas ja hinges toimub liiga palju, et seda mitte tähele panna :)

Praegu peate leppima nii öelda kirjutamise "kiirtoiduga". 

Andres jäi laua alla kinni 2012
Mulle meeldivad õhtud, kui meil on mõlemal aega ja tahtmist, et võrdsete vastastena toidu valmistamise duelle maha pidada. Paar korda nädalas askeldame koos köögis ja naudime kogu protsessi 100%.  Välja arvatud muidugi see nõude pesemise ja kuivatamise etapp! 

Ma mäletan, aastaid tagasi, kui Andres elas Saksamaal ja oli täiskohaga poissmees, siis iga kord, kui ta külmkappi nägin (milles oli tavaliselt isegi hiir ennast ülesse poonud), hakkas mul sellest tüübist nii kahju, et tahtsin kohe teda endale meheks võtta  korralikult sööma õpetada. 

Aga ta ikkagi üritas oma lõhevõileivaga muljet avaldada. 
"Kas see ei ole mitte kõige parem võileib, mis sa söönud oled," nurus ta kiitust. 

Ja ta hommiku-lõuna-õhtusööke nähes mõtlesin, et kaua võib üks inimene kõikidest nendest purgitoodetest ja valmistoitudest toituda? 

"Õun lõunasöögiks? Kas seda palju pole, mees? Kaal läheb käest ära!" norisin mina.   

Siis kurtis Ants, et ta ei oskagi miskit teha- ei praadida, keeta ja üldse ühtegi toorainet söödavaks seguks keerata. 

Bullshit. 

Nagu selgus viimases köögiduellis. Mina pidin magusast kartulist, kõrvitsast ja muudest kollastest-rohelistest juurikatest keelt alla viiva toidu tegema ja tema võttis eesmärgiks valmistada perfektse suus sulava Itaalia kana.

Põikpäise inimesena ei tahaks ma tunnistada tema ülevõimu ja võitu, aga see KANA oli nii hea, et ma pean retsepti siinsete lugejatega jagama. Võib-olla võimendas selle kana maitset tol õhtul valitsenud õhkkond ja tunded: kui sa vaatad seda askeldavat siilikest ja põlved lähevad lihtsalt armastusest (või sellest, et põlved on jooksmisest haiged?) nõrgaks. 

Kuid kindlasti oli oma roll mängida serveeritud toiduainetel. 

Võtad kanafilee, peksad seda natuke. 

Ehk saad raske tööpäeva jooksul kogutud stressi välja peksta! 
Lased naisel ka kana peksta :)

Et siis kana lamedaks. 
Mõistlik oleks ahi 200 kraadi peale panna. 
Määri filee kokku pesto ja Philadelphia toorjuustuga. 
Keera määritud lamedaks pekstud kana rulli. 
Rulli ümber keera viil Prosciuttot.
Et kogu kompositsioon koos püsiks, klammerda hambatikuga sink kana külge kinni. 
Pane 10-15 minutiks 200-kraadisesse kuumusesse. 

Nimeta valmistoodangut "küpsetatud Itaalia kanaks".


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Vene köögi lemmikumad road: sõrnikud

Mees on heategevuslikul viktoriinil, laps sättis end magama ja koer tuulutab jalgu taeva poole hoides oma kõhualust. Kellelgi neist pole mulle ühtegi pretensiooni ning otsustasin  õhtusöögiks midagi naiselikku, lihtsat ja minevikuhõngulist teha.  Kapis oli kodujuustu, munasid, jahu, suhkrut, soodat, äädikat ja vanillisuhkrut ehk kõik vajalikud komponendid, et valmistada lapsepõlves tihti söödud tvoroznikuid (kutsutakse ka sõrnikeks). Minu meelest asendab Austraalias saadaolev kodujuust ( cottage cheese ) suurepäraselt originaalretseptis kasutatavat kohupiima. Kuna ta on meil siin selline vedelavõitu, siis peab rohkelt jahu panema, et asi kotletina koos püsiks ja ilusti läbi praeks.   Kahjuks pole sõrnikute ajaloost kuigi palju teada, teatakse vaid nii palju, et esimese sõrniku valmistas keegi slaavlane. Sõrnikud kuuluvad ju korraga Valgevene, Ukraina ja Vene köögi toitude hulka. Miks kaks nime? Just sellepärast, et vanasti ei tuntud sellist piimatoodet nagu tvor...

Tai puuviljade valikust: rambutanid, mangustanid ja muud pudulojused

Eraldi peatüki otsustasin pühendada Tai puuviljadele, sest need väärivad kajastamist. Keskmiselt värskete puuviljade turult võib leida muuhulgas ka selliseid Eestis tuntud puuvilju nagu: banaan, arbuus, mango, kiivi, papaia, ananass, mandariin, pomelo,viinamari, õun (viimased tunduvad neil sisse imporditud, sest igal pool, kus õunu müüakse, on nad sellistes ümbristes ja karpides nagu oleks kuskilt mujalt sisse toodud). Need teada tuntud puuviljad moodustavad kõigest valikust heal juhul ühe kolmandiku. Ülejäänud on: rambutanid,mangustanid, longanid, duurianid, guajaavid, noinad, lam-jaid, Tai kiivid ja muud taolised puuviljad, mida me nägime esimest korda elus. Maitse üle ei vaielda, vaid kakeldakse. Reisi alguses eksperimenteerisime puuviljadega päris tihti, ostsime seda ja toda, kolmandat ja neljandat, kulutades puuviljade peale (mis meeste meelest pole mingi toit!) sajad bahtid. Kui hotelli jõudsime ja puuviljad ära maitsesime, veendusime, et jääme siiski klassikaliste puuviljade ...

Tutvumine maailma suurimate roomajatega

Siiani olime soolavee krokodille (Crocodylus porosus) näinud vaid muuseumis topise ning looduspargis akvaariumisse pistetud kujul. Kolmapäeval otsustasime nende kurikuulsate elukatega lähemalt tutvuda ja sõitsime Darwinist välja Adelaide Riverile. Seal pakub mitu erinevat ettevõtet niinimetatud hüppavate krokodillide kruiise. Turistikas küll, aga tundus parim viis nende olendite nägemiseks vabas looduses. Soolavee krokodillid on maailma suurimad roomajad. Isasloomad võivad kasvada rohkem, kui 6 meetri pikkuseks ning kaaluda üle 1200 kg. Suurim mõõdetud emasloom on 4,2 meetri pikkune. Soolavee krokodillide populatsioon on küll ohustatud või ka juba hävinud Kagu-Aasia riikides ja Indias, kuid Põhja-Austraalia ja Paapua Uus- Guinea aladel see liik ohustatud ei ole.  Oletatavasti elab Austraalia rannikualal, Broomeist kuni Queenslandini enam kui 100 000 täiskasvanud isendit. Wet seasoni ehk vihmaperioodil liiguvad krokodillid jõgesid ja ojasid mööda sisemaale ja neid võib kohata mer...